Recunoașterea studiilor școlare ( școala generală, școala profesională, liceu, grup școlar și colegiu ).

Statul german are ca cerință esențială ca cetățeanul român care cere recunoașterea scolii din România să fi făcut cel puțin 9 ani de scoală, precum și dovada că a participat la următoarele ore de curs: limba maternă ( lb. Română), matematică, științe ale naturii ( de ex. biologie, chimie, fizică ), științe sociale ( de ex. Istorie, Politică ) și în unele cazuri a unei limbi străine.

Pentru a face o pregătire profesională, de ex. că ingrijitor de batrani, este nevoie să fi făcut în România cel puțin 10 clase și să aveți și cunoștințe de limbă străină. Notele obtinute la materiile mai sus menționate vor fi verificate conform sistemului de notare ANABIN.

Bacalaureatul făcut în România este recunoscut în Germania.